top of page
portg%25C3%25A5ng_edited_edited.jpg

Wikmanska huset sägs vara ett av Härnösands äldsta och anrikaste hus. Här kan du bo i vårt Bed & Breakfast eller hyra en av våra lägenheter.

Hösten 2020 köpte vi Wikmanska huset som ligger på mellanholmen i Härnösand. 

Wikmanska huset sägs vara ett av Härnösands äldsta och anrikaste hus, med en äkta guldspik i fasaden. Huset finns på kartor från 1700-talet, men fastigheten har anor från mitten av 1600-talet. Byggnaden bestod till en början av två mindre byggnader och ett uthus som med tiden har breddats, förlängts och byggts ihop med en övervåning. I samband med detta fick huset en portgång som finns kvar än idag.

 

Huset inrymmer idag tre affärslokaler i bottenplan och sex bostadslägenheter i de övre planen. I den äldsta byggnadsdelen finns en mindre uthyrnings lägenhet som du som besöker Härnösand och höga kusten några dagar kan hyra.

124609639_737367847214140_74999656535707

Boka boende i Wikmanska huset

I den äldsta byggnadsdelen, den så kallade bryggstugebyggnaden, även kallad skafferibod,  kan du hyra boende för en natt, några dagar eller en vecka. Det är en liten lägenhet på ca 30 kvm, som inrymmer ett sovrum med 2 bäddar, kombinerat kök/allrum med en bäddsoffa och ett litet kök, samt badrum. Boendet ligger mitt i centrala Härnösand, med östra kanalen utanför knuten. 

Lägenheten är utrustad för enklare matlagning. 

Vill du hyra sängkläder eller leja bort slutstädningen går det givetvis bra, säg isåfall till i samband med bokning.


Priser:
Dygn: 700 kr
Vecka: 4000 kr

Studenter har 30% rabatt, mot uppvisande av student-id.


Tillval:


Sängkläder: 120 kr per vistelse
Slutstädning: 500 kr per vistelse


Bokning av rum sker via mail, eller sms:


 Hanna Viklund 073-2709604
Mail: hannawiklund@hotmail.com

Wikmanska husets senaste 100 år

Wikmanska huset verkar haft olika namn genom tiderna. Innan det fick namnet Wikmanska huset kallades huset för Sjödinska huset, efter dåvarande ägare K.A Sjödin, som var f.d skeppsstuvare, På den tiden (1920) låg Kanalcafeét i den lokal som pizzeria Pinoccio finns idag. Det var hans fru som skötte cafédriften. Kanalcafeét var träffpunkt för de som körde in böndernas mjölk till mejeriet, som då låg tvärs över gatan. Det sägs också att kanalcafeét hade två stamkunder, stadens två original,  ”Charlie” och ”Tre steg efter”. Cafeét hade visst en inreding som påminde om en westernsaloon, och kallades därav även för ”Cafe vilda västern”. En av Cafeéts specialiteter var deras efterfrågade mandelkubbar. cafeét stängde på 1940-talet när mjölktransporterna till och från mejeriet rationaliserades.

År 1948 bildades Kanalbrons ekonomiska förening som har stått som ägare av fastigheten fram till idag. Bolagét har dock haft olika ägare. Under På1970- talet köpte bröderna Wikman huset, de bedrev Wikmans Glas – och Ramaffär i den lokal som pizzeria Pinoccio ligger idag. Uthuset som ligger mot kanalen användes som verksatad.

I slutet av 1980- talet pekades Wikmanska huset ut som en kulturhistoriskt värdefull byggnad i detaljplanen, då byggnaden utgör ett karaktäristiskt islag i stadsbilden.

År 1994 köptes fastigheten av Calle Lundqvist. Huset som på den tiden var nedgånget och i dåligt skick totalrenoverades. I samband med renoveringen uppstod en brand på vinden. Branden kunde som tur var släckas snabbt. Sista spiken som spikades in i huset i samband med renoveringen var en äkta guldspik.

Hösten 2020 köpte vi detta fina anrika hus, som åter igen är i behov av kärlek.

kollage historua wikmanska.jpg
bottom of page